Jouw reu dekreu?

 

Waarom is het belangrijk dat er meer dekreuen komen?

Om te voorkomen dat de inteelt in ons ras snel oploopt en er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan, hebben we zoveel mogelijk verschillende reuen nodig om af en toe (of een enkele keer) een teef te dekken. Hoe meer reuen, des te beter voor de genetische diversiteit in ons ras en hoe minder kans op inteeltdepressie en allerlei erfelijke ziekten.

 

Denk er eens over na!

Dus heb jij een reu, dan zou het fijn zijn als je erover na wilt denken of je deze reu als dekreu wilt laten inzetten. Ik snap heel goed dat als je helemaal geen contact hebt met het fokkerswereldje en je gewoon geniet van je hond, dit een ver-van-mijn-bed-vraag is. Maar als we willen dat ook in de toekomst mensen kunnen genieten van Drentsche Patrijshonden, dan is het heel belangrijk dat er met meer verschillende reuen wordt gefokt. Maar dan moeten die reuen er wel zijn!

 

Wat komt er allemaal bij kijken?

Het belangrijkste is dat de reu gezond is. Daarvoor is een aantal testen nodig. Daarover later meer. Daarnaast moet de reu minimaal tweemaal goedgekeurd zijn (uitslag zeer goed of uitmuntend) op een fokdag, reuendag, show of clubmatch. Voor veel mensen is dat een hoge drempel. Maar er zijn altijd wel andere drentenliefhebbers die je daarbij willen helpen. Geef het gewoon aan bij je fokker of in één van de Facebookgroepen voor Drentsche Patrijshonden. Er is altijd wel iemand die wil helpen. Op dit moment zijn er door corona nauwelijks shows en daarom mag er ook gefokt worden met reuen die nog nooit een show hebben gelopen. Maar dat is tijdelijk.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Als jouw reu de nodige gezondheidsonderzoeken heeft ondergaan en is goedgekeurd, kun je hem aanmelden als dekreu bij één of beide rasverenigingen. Het enige dat je daarbij hoeft te doen is twee foto’s aan te leveren: eenmaal staand en eenmaal van zijn hoofd. Daarna is het wachten tot er een fokker contact opneemt met de vraag of jouw hond een keer wil dekken.

 

Wat kost het en wat levert het financieel op?

Afhankelijk van welke gezondheidsonderzoeken verplicht zijn, kost het meestal al gauw tussen de 250 en 500 euro, voordat een reu op de dekreulijst kan. Dat is best een forse investering, maar met één dekking heb je dat er meestal al uit. Voor een dekking kun je ongeveer 750-1000 euro vragen. Er zijn ook reu-eigenaren die bijvoorbeeld 200 euro vragen voor de dekking en vervolgens 100 euro per pup (gemiddeld heeft een nest 6 pups). Omdat een dekking niet altijd lukt, wordt er meestal afgesproken dat er in dat geval bij de volgende loopsheid van de teef gratis gedekt kan worden. En zo zijn er allerlei variaties mogelijk.

 

Wordt mijn reu wel gevraagd?

Er is geen garantie dat een fokker voor jouw reu kiest. Fokkers maken hun keus op basis van allerlei – vaak persoonlijke – voorkeuren. Leeftijd, uiterlijk, jachtervaring, stamboom, er zijn heel veel verschillende facetten die een rol spelen. En natuurlijk speelt ook mee of een reu vaak aanwezig is op bijvoorbeeld clubmatches. Fokkers willen een reu graag in levende lijve zien. Bij sommige reuen duurt het wel een paar jaar voordat ze gevraagd worden voor een dekking. En heel soms wordt een reu die wel op de lijst staat nooit gevraagd.

 

Welke gezondheidsonderzoeken zijn minimaal nodig?

Dat verschilt per rasvereniging. Bij de DPHCN is een onderzoek naar heupdysplasie (HD) verplicht en een oogonderzoek. Het oogonderzoek moet tot en met het 5e levensjaar jaarlijks herhaald worden. Bij de VDPH is daarnaast voor honden die geboren zijn vanaf 1 juli 2016 een onderzoek naar elleboogdysplasie (ED) verplicht. HD- en ED-onderzoeken bestaan uit röntgenfoto’s die door de Raad van Beheer moeten worden goedgekeurd. Overigens loont het vaak de moeite even bij verschillende dierenartspraktijken na te vragen wat zo’n onderzoek kost. De verschillen zijn soms best groot. Voor beide verenigingen geldt dat een reu over twee testikels moet beschikken en uiteraard geen epilepsie mag hebben.

Meer informatie kun je vinden in de fokreglementen die op de websites van beide rasverenigingen staan. Zo mogen reuen pas dekken vanaf een leeftijd van anderhalf (VDPH) of twee jaar (DPHCN) en zijn er ook beperkende regels voor nestgenoten, ouders en nakomelingen van honden met epilepsie.

 

Fokkers willen soms meer

Het kan zijn dat een fokker jouw reu wil gebruiken maar dat deze vraagt naar aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld ED-onderzoek als dat volgens de rasvereniging niet verplicht is, of onderzoek naar de ziekte van von Willebrand. Of je daaraan wilt meewerken, is jouw eigen keus.

 

Het is ook leuk!

Bij de meeste fokkers ben je ook na de dekking van harte welkom. Je kunt op nestbezoek gaan en vaak is er een appgroep voor het nest waar je aan mee kunt doen als je dat wilt. Zo kun je de ontwikkeling van de pups van jouw hond volgen. En wat is er leuker dan te zien hoe die pups opgroeien en te kijken of ze een beetje op hun pa lijken?

 

Reuenklas

Op dit moment begeleid ik samen met een aantal andere fokkers en dekreu-eigenaren een groep (reuenklas) van ongeveer 20 mensen die een nog veelal jonge reu hebben, die ze dekreu willen maken. Voel je vrij om je daarbij aan te sluiten.

 

Heb je nog meer vragen?

Uiteraard is dit alleen de basale informatie. Wil je meer weten, neem dan contact op met de rasverenigingen of stel je vragen via het contactformulier op deze website. Ik kan je desgewenst ook in contact brengen met dekreu-eigenaren die over hun ervaringen willen vertellen. En je kunt je via het contactformulier natuurlijk ook opgeven voor de reuenklas!!!

 

Lees ook:

Gezond fokken met Drenten - de basis