Over ons en onze Drenten Eefke en Vita

 

Mijn naam is Marcel Senten, eigenaar van kennel van Valkenenghen. Ik woon samen met mijn man Paul en onze drententeefjes Eefke en Vita op de prachtige Utrechtse Heuvelrug, tussen Leersum en Maarsbergen aan de rand van landgoed Valkenheide (voorheen de Valkenenghen). Om ons heen zijn bossen, heidevelden, vennetjes en weilanden. Kortom, terrein waar de Drentsche Patrijshond zich prima thuis voelt.

 

Dat je deze website leest, betekent dat je interesse hebt in de Drentsche Patrijshond. Daar zijn we heel blij mee want de Drent, zoals wij het ras kortweg noemen, is een echt Hollands maar helaas steeds zeldzamer ras. Dus hoe meer drentenliefhebbers hoe beter! 

 

Eefke

Onze Eefke is geboren in Eefde bij de zeer zorgzame Dinie en Ben Nijhof, onder het toeziend oog van de ervaren fokster Christel Schulte van kennel van de Bezelhonk. De ouders van Eefke zijn dan ook twee Bezelhonkjes uit verschillende lijnen. Eefke is geboren op 14 december 2014. Haar stamboomnaam is Kyra (NHSB 2989223).

 

Zodra zij bij ons kwam, zijn wij begonnen met jachttraining. Dat was even wennen, want met onze vorige Drent Job deden wij alleen gehoorzaamheidscursussen. Maar wat is zo'n jachttraining leuk! Eefke heeft er verschrikkelijk veel plezier in. Je kunt zien dat de jachteigenschappen echt in haar genen zitten. 

 

 

Karakter

Eefke is binnenshuis een heel rustig hondje. Eigenwijs en zelfstandig, zoals een Drent hoort te zijn en tegelijkertijd lief en aanhankelijk. Zodra je haar echter buiten los laat rennen wordt het een echte rauwdouwer. Ze struint het liefste dwars door allerlei struikgewas, springt over slootjes en maakt het bos onveilig voor allerlei gedierte. We hebben haar goed getraind, dus meestal is eenmaal fluiten genoeg om haar terug bij de baasjes te roepen. Meestal....

 

Vreemde mensen moet ze altijd even aan wennen. Dat duurt meestal een paar minuten want daarna wil ze oh zo graag aangehaald worden. We hebben aan verschillende shows meegedaan. Vrijwel altijd scoort ze een 'Uitmuntend'. Eenmaal behaalde ze een 'Zeer goed'. 

Vita
Voorjaar 2018 hebben wij ons eerste nestje gefokt. Dat was superspannend, maar vooral superleuk! In totaal werden er vijf teefjes en één reutje geboren. Allemaal prachtige hondjes en hartstikke gezond. Uit dit nest hebben wij Vita aangehouden. We hebben haar gekozen op karakter en uiterlijk en we hopen dat ze uit zal groeien tot een mooie en gelukkige hond. We zijn direct nadat alle pups zijn uitgevlogen met Vita aan jachttraining begonnen, zodat ze van begin af aan voldoende uitdaging krijgt.

 

Vita, genoemd naar het leven zelf, is een actieve hond, nieuwsgierig en zeer leerzaam. Ze is enorm op haar baasjes gericht, waardoor ze heel goed trainbaar is.  Maar veel meer dan Eefke is het een wildebras die huis - en tuin - op stelten weet te zetten.

 

Alle pups uit ons eerste nest hebben een thuis gevonden bij mensen die ons mooie ras goed kennen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de honden een prachtig leven tegemoet gaan. 

 

Samenwerking

Fokken doe je niet zo maar. Gelukkig worden we goed begeleid door Christel Schulte en hebben we met een groep ervaren en nieuwe fokkers regelmatig overleg over alles wat er bij het fokken van Drenten komt kijken.

Lees hier meer over onze gezamenlijke kennels: drentschepatrijshonden.net